Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj smanjena u travnju, u EU nepromijenjena

Bez autora
Jun 04 2015

Hrvatska je u travnju zabilježila nižu stopu nezaposlenosti nego u prethodnom mjesecu, dok je u EU ona ostala nepromijenjena, pokazuje u srijedu objavljeno izvješće europskog statističkog ureda. U travnju je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj, izračunata prema metodologiji Međunarodne organizacije za rad (ILO), kliznula na 17,5 posto, sa 18,0 posto koliko je iznosila u ožujku. Time se smanjila drugi mjesec zaredom. U prošlogodišnjem travnju sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj iznosila je 17,1 posto, čime se Hrvatska svrstala u skupinu zemalja s povećanim stopama nezaposlenosti na godišnjoj razini, zajedno s Belgijom, Austrijom, Rumunjskom, Francuskom i Finskom. Bez posla je u travnju prema raspoloživim, sezonski prilagođenim podacima Eurostata bilo 335 tisuća hrvatskih građana, čime je njihov broj smanjen za sedam tisuća u odnosu na prethodni mjesec. Na godišnjoj je razini povećan za 13 tisuća, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj smanjena u travnju, u EU nepromijenjenaHrvatska je u travnju zabilježila nižu stopu nezaposlenosti nego u prethodnom mjesecu, dok je u EU ona ostala nepromijenjena, pokazuje u srijedu objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

U travnju je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj, izračunata prema metodologiji Međunarodne organizacije za rad (ILO), kliznula na 17,5 posto, sa 18,0 posto koliko je iznosila u ožujku. Time se smanjila drugi mjesec zaredom.

U prošlogodišnjem travnju sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj iznosila je 17,1 posto, čime se Hrvatska svrstala u skupinu zemalja s povećanim stopama nezaposlenosti na godišnjoj razini, zajedno s Belgijom, Austrijom, Rumunjskom, Francuskom i Finskom.

Bez posla je u travnju prema raspoloživim, sezonski prilagođenim podacima Eurostata bilo 335 tisuća hrvatskih građana, čime je njihov broj smanjen za sedam tisuća u odnosu na prethodni mjesec. Na godišnjoj je razini povećan za 13 tisuća, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Najvišu stopu nezaposlenosti među zemljama Europske unije bilježile su Grčka, 25,4 posto u veljači, i Španjolska, 22,7 posto. Najniža je pak nezaposlenost bila u Njemačkoj, 4,7 posto.

Na razini Europske unije stopa nezaposlenosti izračunata ILO-ovom metodologijom iznosila je u travnju 9,7 posto, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec. U prošlogodišnjem travnju iznosila je 10,3 posto.

U eurozoni je stopa nezaposlenosti u travnju kliznula na 11,1 posto, s 11,2 posto u prethodnom mjesecu. U prošlogodišnjem travnju iznosila je 11,7 posto.

Bez posla je u 28 zemalja Europske unije prema procjenama Eurostata bilo 23,504 milijuna građana, od čega njih 17,846 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj u odnosu na prethodni mjesec smanjen u EU za 126 tisuća, te za 130 tisuća u eurozoni.

U odnosu na prošlogodišnji travanj broj nezaposlenih manji je u EU28 za 1,545 milijuna, te za 849 tisuća u eurozoni, izvijestio je Eurostat.

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u EU kliznula je u travnju na 20,7 posto, s 22,5 posto u istom mjesecu prošle godine. U eurozoni je u ovogodišnjem travnju iznosila 22,3 posto, što znači da je na godišnjoj razini manja za 1,6 postotnih bodova.

Bez posla je u travnju u EU bilo 4,746 milijuna mladih, od čega 3,168 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj smanjen na godišnjoj razini za 478 tisuća u EU, te za 270 tisuća u eurozoni.

Hrvatska je sa stopom nezaposlenosti u toj dobnoj skupini od 45,5 posto u prvom ovogodišnjem tromjesečju ponovo među zemljama s najvišim stopama nezaposlenosti mladih, zajedno s Grčkom, gdje je iznosila 50,1 posto u veljači, te Španjolskom, sa 49,6 posto, i Italijom, sa 40,9 posto.

Najnižu je stopu nezaposlenosti među mladima u travnju bilježila Njemačka, od 7,2 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik